I dag kan kvinnor med normal graviditet föda i vatten på många sjukhus i nordiska länder. Man anser att vattnet är avslappnande och smärtlindrande och således minskar risken för skador. Kvinnan själv, partnern eller barnmorskan kan ta emot barnet i badkaret.
Enligt vetenskapliga publikationer handläggs 80% av vattenförlossningar ”hands-off”. Det betyder att barnmorskan utför inte alls perinealskydd under utdrivningen. Perinealskyddet är ett dokumenterat vetenskapligt sätt att förebygga allvarliga bristningar vid födsel. Barnmorskan har inte heller maximal översikt över mellangården och kan inte bedöma vävnaden och hotande rupturer under vattnet. Enligt litteratur och publicerad data får 3% en sk. sfinkterskada i vatten.
Sveits 2000 2.7 %
Oslo, Norge 2005 3.2 %
Reykjavik, Island 2011 3.0 %
England 2019 3.1 %
Dessa lågrisk födande skall i praktiken inte drabbas av allvarliga bristningar alls! Barnmorskan har ett ansvar att informera kvinnor som planerar att föda i vatten om komplikationer. Om kvinnan är rädd för allvarliga bristningar kan hon själv minimera risken genom sina val. Att i slutet välja en förlossningsställning där barnmorskan har maximal överblick över mellangården samt kan hålla ett fullgott perinealskydd.